Expositie Bibliotheek 2015
 


Vanaf januari tot en met 9 april 2015 was de expositie (mijn 45e) in de Bibliotheek aan den IJssel.

Samen met het werk van Elly ter Heurne, die prachtige beelden en glaskunst maakt, hing het olieverfschilderij 'de aalscholver' op een prachtige plaats in de leeszaal.


De aalscholver, een pittige watervogel, heeft al lang mijn interesse. Ik woon in de wijk Schollevaar van Capelle aan den IJssel en vroeger, eeuwen geleden, werd deze vogel de schollevaar genoemd. In het Schollebos, 5 minuten wandelen bij mij vandaan, is hij vaak te zien, op een lantaarnpaal, op een paaltje in het meer of vliegend, meestal alleen.
Het feit dat er opvallend veel watervogels in Capelle voorkomen, heeft te maken met de sloten, de IJssel en het meertje in het Schollebos.
Bij nader onderzoek blijkt dat een deel van de huidige wijk Schollevaar vroeger in de 17e eeuw op een eiland lag: het Schollevaarseiland. Omdat er toen veel water in deze streek was, kwamen er grote kolonies aalscholvers voor. In een latere tijd werd er op de vogels gejaagd, omdat ze zoveel vis aten. Dat ging ten koste van de beroepsvissers in Nederland.
Als u tijd heeft en een aalscholver in het water aantreft, is het interessant om te blijven staan en toe te kijken hoe hij op vis jaagt. Niet dat u iets ziet van het jagen, maar juist het duiken van het dier is bijzonder, de inschatting die hij maakt naar welke kant hij moet gaan om zoveel mogelijk vis te bemachtigen.